Otkriće evropskih astronoma

Ići dole

Otkriće evropskih astronoma

Počalji od Lord taj Pon Jun 23, 2008 8:26 pm

Postoje desetine novih super-svetova


Evropski astronomi objavili su senzacionalnu vest vezanu za njihovo novo otkriće. Radi se o pronalasku i lokalizaciji desetine džinovskih planeta na kojima je moguće postojanje života, a daljina koja nas od njih deli meri se prostorom veličine tri solarna sistema.

Ovo otkriće sugeriše da je najmanje trećina od ukupnog broja zvezda, nalik našem suncu, osovina sistema u kojima se ovakve planete nalaze. Ono što je sigurno jeste da takvih zvezda, prema saznanjima astronoma, ima najmanje pet. Jedna od njih detektovana je na udaljenosti od 42 svetlosne godine od nas i nosi naziv HD 40307. Planete koje oko njih kruže dobile su popularan naziv ,,Super Zemlje”, zbog činjenice da je njihova masa nekoliko puta veća od mase planete na kojoj živimo.
Saznanje o postojanju ovakvih planeta potvrđuje teoriju o sigurnoj egzistenciji, ne samo na ,,Super”, već i planetama potpuno nalik Zemlji na kojima se, možda, razvio živi svet koji poseduje određene sličnosti sa svetom u kome mi živimo. Međutim, ništa o tome još uvek nije zasigurno utvrđeno, budući da je većina novootkrivenih planeta u osnovi sačinjena od gasovitog prstena nastalog kao posledica formiranja matične zvezde. Svaka o tih planeta, daljim razvitkom, može postati čvrsto tlo, ali koliko vremena je potrebno za taj proces i dalje je pod znakom pitanja. Dobra referenca je podatak o starosti naše planete i Sunca. Prema rezultatima mnogobrojnih istraživanja Zemlja datira iz perioda pre 4,5 milijardi godina, dok je procenjena starost Sunca 100 miliona godina.

_________________
I was born intelligent,education ruined me ![

Lord
Lord
Vlasnik i zajebavator
Vlasnik i zajebavator

Muški Broj poruka : 223
Godina : 26
Mesto : NA VLASTI
Job/hobbies : Serijski Ubica
Humor : Prodajem tri maceta.Dva razlicita ,jedno isto....
Datum upisa : 31.01.2008

http://ekonomskifakultet.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu